مقایسه ویندوز با لینوکس در خصوص پایگاه داده اوراکل

در ویندوز با لینوکس در خصوص پایگاه داده اوراکل همواره در مقاصد Performance (کارایی)، Availability ( در دسترس بودن) و امنیتی پیشتاز بوده است ، اما در موضوع استفاده آسان (user Interface) ویندوز همواره عملکرد بهتری داشته است.

در سالهای گذشته بحث ها بیشتر در مورد مقایسه یونیکس و ویندوز بود، اما در حال حاضر با تسلط لینوکس این مباحث بیشتر بر روی مقایسه ویندوز با لینوکس متمرکز شده است.
با وجود مدیریت آسان ویندوز نسبت به لینوکس این سوال پیش می آید که با وجود این قابلیت چه ویژگی هایی نادیده گرفته می شود؟

چرا ویندوز به عنوان سرور oracle در نظر گرفته می شود؟


بیشتر آنهایی که در حوزه IT تصمیم گیری می کنند تنها یک توجیه برای انتخاب ویندوز به عنوان سیستم عامل دیتابیس خود دارند آن هم – تخصص کافی برای راه اندازی و نگهداری سیستم عامل لینوکس در سازمان آنها وجود ندارد. آیا این توجیه و به تبع آن تصمیم درستی است؟ آیا نباید به ساختار و امکانات سیستم بیشتر از راحتی نصب و نگهداری توجه شود؟ آیا ممکن نیست با استفاده از منابع موجود و با هزینه کمتری از لینوکس استفاده کرد؟ چه عوامل مهمتری وجود دارد که با استفاده از این سیستم عامل در روند کار IT اختلال ایجاد کند؟ آیا می توان با اطیمنان این سوال را مطرح کرد که مدیریت ویندوز آسان تر از لینوکس است؟ پاسخ این سوال منفی است زیرا “مدیریت و استفاده آسان” باید از تمامی زوایای چرخه استفاده از سیستم در نظر گرفته شود. بیایید نگاه دقیقتری به این موضوع بکنیم.
چه عوامل مهمی قبل از انتخاب سیستم عامل باید در نظر گرفته شود؟
مسلما یک فروشگاه کوچک یا در حد متوسط می بایستی به آسان بودن استفاده از سیستم توجه نماید. هر چند راحتی استفاده می بایستی از تمامی زوایا بررسی شود.
راحتی کار با سیستم زمانی اهمیت پیدا می کند که موارد زیر ارزیابی گردد:
۱- قابلیت اطمینان و پایداری
۲- امنیت ( بخصوص در مورد ویروس ها و کرم های رایانه ای )
۳- هزینه لایسنس
۴- کیفیت وهزینه پشتیبانی از سیستم عامل
۵- پشتیبانی از دیتابیس اوراکل بر روی سیستم عامل انتخابی
۶- راحتی بررسی و حل خطا ها
۷- مدیریت راحت

قابلیت اطمینان و پایداری
بسیاری از سیستم عامل های لینوکس و یونیکس عملیاتی هستند که سالیان سال reboot نشده اند. به نظر شما یک سیستم عامل ویندوزی که روی لپ تاب شماست چند روز می تواند بدون restart به کار خود ادامه دهد؟ سرور های ویندوز نیز از قاعده مستثنی نیستند. مباحثی مانند عدم استفاده بهینه از حافظه ، مدیریت ضعیف استفاده از آن و … دلایل اصلی restart روزانه و یا هفتگی ویندوز است . این تنها یک طرف قضیه است. کسی نیست ( حتی طرفداران پر و پاقرص ویندوز به دلیل آسان بودن استفاده از آن) که جرئت بحث در مورد قابلیت اطمینان و پایداری یونیکس و لینوکس را داشته باشد. با فرض این که سعی کنیم مشکلات ناشی از قابلیت اطمینان و پایداری را نادیده بگیریم. بنابراین شما قضاوت کنید با در نظر گرفتن موضوع قابلیت اطمینان و پایداری مدیریت کدام سیستم عامل راحت تر است ؟

امنیت (بخصوص در مورد ویروس ها و کرم های رایانه ای )
لینوکس از لحاظ امنیت بسیار از ویندوز سرتر است. تعداد ویروس هایی که در سیستم های ویندوز وجود دارد و منتشر شده خارج از حد تصور است و هر روز ویروس های جدیدی منتشر می شود. به همین دلیل لازم است به روز رسانی آنتی ویروس، جهت عملکرد بهتر سیستم عامل کنترل گردد. این برای یک مدیر IT چه مفهومی دارد؟ غیر از اینکه بطور مرتب باید هزینه ها و تلاش برای پایداری سیستم را مدیریت کند. این به این معنی است که به دلیل مراقبت امنیتی سیستم عامل بار اضافی بر روی بقیه سیستم ها تحمیل می گردد. اما ازسمت دیگر یونیکس و لینوکس از وقایع در امان هستند و نیازی به نرم افزارهای Antivirus ندارند.
بنابراین شما قضاوت کنید با در نظر گرفتن موضوع امنیت مدیریت کدام سیستم عامل آسانتر است.

هزینه لایسنس
در تمامی سازمانهای کوچک و متوسط هزینه بسیار پر اهمیت است. هزینه ویندوز هزاران دلار برای یک نسخه سرور است. این در حالی است که بسیاری از نسخه های لینوکس رایگان است. با این حال هزینه هایی که برای برخی امکانات نسخه هایی از توزیع لینوکس می شود در مقابل امکاناتی که به دست می آوریم ناچیز است. این امکانات بر خلاف ویندوز بر روی بسیاری از نسخه های لینوکس قابل نصب است. گاهی اوقات هزینه ای برای خرید لایسنس ویندوز می شود از منابع سخت افزاری که برای لینوکس می شود بیشتر است.

کیفیت و هزینه های پشتیبانی

با یک جستجوی ساده در google متوجه می شوید منابع و راهنمایی هایی که برای ویندوز می شود، گاهی اوقات ناقص و ناکارآمد است . از طرف دیگر نسخه های لینوکس مانند Oracle Enterprise Linux پشتیبانی منظم و بسیار وسیعی در کلاس جهانی دارد. هزینه پشتیبانی Oracle Enterprise Linux نیز بسیار کمتر از نسخه های مشابه ویندوز است. پشتبانی نامناسب می تواند مشکلات بسیاری برای واحد فناوری اطلاعات بوجود آورد.
بنابراین شما قضاوت کنید با در نظر گرفتن موضوع کیفیت و هزینه پشتیبانی مدیریت کدام سیستم عامل راحت تر است.

پشتیبانی از پایگاه داده اوراکل بر روی سیستم عامل انتخابی

فرضیه دیگر کیفیت و پایداری پشتیبانی از پایگاه داده اوراکل (Oracle DataBase) بر روی سیستم عامل است. زمانی که موضوع مورد بحث سرور برای Oracle DataBase باشد، لازم است بر روی نحوه پشتیبانی از این سیستم عامل در صورت نصب پایگاه داده اوراکل بر روی آن نیز مطالعه بیشتری انجام گردد. تا زمانی که نحوه پشتیبانی ، مانیتورینگ، تشخیص و رفع خطاها مشخص نگردد کاربر توانایی تصمیم گیری برای انتخاب سیستم عامل مناسب برای Oarcle DataBase را نخواهد داشت. زمانی که صحبت از تشخیص خطا می شود، گزینه های Linux برای رهگیری خطاها بسیار بیشتر است. در لینوکس هر کدام از Process های پایگاه داده اوراکل به صورت جداگانه و مستقل از یکدیگر است، این موضوع قابلیت مدیریت پردازش های دیتابیس اوراکل را آسانتر می کند. در مورد ویندوز به دلیل مدل Thread پردازش ها، این موضع بسیار مشکل و در برخی موراد غیر ممکن است.
دیگر موضوع مورد بحث، توانایی کنترل باگ هاست. باگ ها جزئی از ساختار هر نرم افزاری می توانند باشد، ارواکل نیز از قاعده مستثنی نیست. بنابراین با این فرض نصب و بروزرسانی Patch های RDBMS بر روی لینوکس در مقایسه با ویندوز آسانتر است. برای Oracle Linux این موضوع یکبار برای همیشه (one-off) اتفاق می افتد و پس آن مورد مرتفع می گردد. اما در ویندوز ویژگی one-off وجود ندارد و کاربر باید منتظر patch های جدید برای رفع اشکالات باشد. قابلیت جدید online patching یا ” Oracle hot patching” تنها بر روی لینوکس فعال است. این موضوع قابلیت اعمال patch های مربوط به oracle software را بدون down time فراهم می نماید.

راحتی بررسی و حل خطاها
موضوع بسیار مهم – آسان بودن تشخیص خطاها- در موارد قبلی بحث شد. با وجود ضعف ویندوز در توانایی رهگیری پردازش ها ، لینوکس امکانات بسیار و رایگانی برای این موضوع دارد.

مدیریت راحت

این مورد دلیل انتخاب مدیران فناوری اطلاعات برای استفاده از ویندوز است. این موضوع به این دلیل است که نصب و راه اندازی نرم افزارها به صورت گرافیکی و ویزاردی بر روی ویندوز راحت تر است . همچنین مدیریت فایل ها مانند کپی، حذف ،ویرایش و به اشتراک گذاری آنها نیز در ویندوز آسانتر است، به این امکان ویندوز GUI (Graphical user interface) گفته می شود. هرچند در لینوکس نیز می توان با استفاده از پکیج هایی تا حدودی به این قابلیت رسید اما هنوز هم کار با ویندوز آسانتر است.
با در نظر گرفتن همه شرایط بالا در صورتی که هزینه ای که برای خرید لایسنس ویندوز می گردد، صرف آموزش و یادگیری لینوکس گردد استفاده از لینوکس به صرفه تر و مفید تر است و بر قانون “دانش بهترین سرمایه است” صحه گذاشت.

1 پاسخ
  1. محمد رجبی
    محمد رجبی گفته:

    با سلام
    ۱-استفاده از ویندوز در سازمانها بحای لینوکس بیشتر ناشی از عدم آموزش و یا بعبارتی تنبل بودن آنهاست.چون حوصله کار با دستورات را ندارند دنبال محیط گرافیکی و کلیک کردن هستند. در صورتی که این کار برای کابران نهایی(end user ) ها هست نه برا ی مهندسان.
    ۲-این سوال مطرح هستش که چرا DBA ها (مدیران اوراکل) علاقه خاصی به Oracle Linux دارند در صورتیکه مشکلات زیادی دارد. از همه مهم تر به روز نشدن آن است در صورتی که می توان از لینوکس نسخه CentOS 6.6 و با نسخه آخر ۷ استفاده کرد وبه راحتی قابل به روز شدن است.
    کسانی که می خواهند Oracle RAC را روی CentOS نصب کنند فقط کافی است بسته های زیر را نصب کنند.
    oracleasmlib-2.0.4-1.el6.x86_64.rpm
    oracleasm-support-2.1.8-1.el6.x86_64.rpm
    kmod-oracleasm-2.0.8-4.el6_6.x86_64.rpm
    kernel-debug-2.6.32-504.el6.x86_64.rpm
    ۳-از طرفی گرفتن نسخه جدید Oracle Linux با توجه به بسته بودن IP ایران از شرکت اوراکل کار را مشکل تر کرده است.
    ۴-Redhat linux هم بخاطر به روز نشدن آن برای استفاده توصیه نمی شود.
    ۵- بطور کل توی ایران وقتی سیستم عامل لینوکس نصب می شود دیگر کسی برای به روز کردن آن تلاشی نمی کند و سالیان سال به حال خود رها می شود.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *